Aktualny czas: 23.05.2012, 01:46 Witaj! (LogowanieRejestracja)

Odpowiedz 
Huzia na wikinga ! ... czyli 'Vinland Saga'
Autor Wiadomość
Haji Offline
Wilk Morski
Pirat

*
Liczba postów: 126
Poziom ostrzeżeń: 0%
Załoga: Brak
Exclamation Huzia na wikinga ! ... czyli 'Vinland Saga'
[Obrazek: 52775l.jpg]

Cytat:Thors był wielkim wikingiem, jego imię było powszechnie znane, a przeciwnicy drżeli gdy tylko je usłyszeli. Pewnego dnia postanowił jednak usunąć się w cień, założyć rodzinę i wieść spokojne życie. Po pewnym czasie zostaje jednak odnaleziony i zmuszony do udziału w inwazji na Anglię. Jego syn, Thorfinn, postanawia wyruszyć razem z nim i potajemnie ukrywa się na statku...

Jest to tylko część opisu tej świetnej mangi.Reszty nie wklejam ponieważ zawiera dość istotny spoiler Wink

Seria ma jak na razie 7 tomów (49 rozdziałów) z czego 43 są przetłumaczone na język polski .Wszystkich chętnych poznania naszych walecznych Wikingów zapraszam do lektury :

http://manganight.pl/index.php?option=co...&Itemid=22

Pozycja bardzo ciekawa aczkolwiek nie dla wszystkich.Jeżeli ktoś myśli że uświadczy tutaj "krwawych łaźni" niczym z Berserk'a ,może się lekko rozczarować.Fakt, są pojedynki między wojownikami a także świetnie zrealizowane oblężenia miast, natomiast nie ma aż takiego "ciśnienia" na bryzgającą krew.
Jest za to ukazana kultura Wikingów ,ich zwyczaje a także kodeks honorowy którym kierowali się prawie na każdym kroku.Głupio by było nie wspomnieć także ,że jest to ciekawa pozycja pod względem historycznym dzięki której możemy "liznąć" wiedzy o pojedynkach Brytanii z dzielnymi wojownikami dalekiej północy .

Zapraszam do dyskusji/opinii ...

Cool

"Los zbawienia
Cnót zasługi
Przeciw mnie są teraz
W mej słabości
Albo woli
Wspierały mnie nieraz ...

A więc zaraz
Nie mieszkając
Uderzajcie w struny
I użalcie
Się nade mną
Ofiarą fortuny"
19.12.2011 20:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post Return to top
skulkid Offline
Majtek
Pirat

*
Liczba postów: 84
Poziom ostrzeżeń: 10%
RE: Huzia na wikinga ! ... czyli 'Vinland Saga'
Brzmi jak coś dla mnie. Chyba muszę się za to zabrać Big Grin.
19.12.2011 20:32
Heishi Offline
Bosman
Pirat

*
Liczba postów: 339
Poziom ostrzeżeń: 0%
Załoga:
Seria znalazła się w ankiecie na ACP, ale została zmiażdżona przez Rozen Maiden i Mushishi.

Z drugiej strony, "wydawnictwo" odpowiedzialne za tę ankietę chyba jeszcze/już nie istnieje Tongue

Minami no shima wa atatakai
Paina purupuru atama pokapoka aho baka
Kita no shima wa samui
Hyakoi koikoi atama buruburu aho baka
19.12.2011 20:55
skulkid Offline
Majtek
Pirat

*
Liczba postów: 84
Poziom ostrzeżeń: 10%
Na ten moment przeczytałem 20 chapterów. Tytuł na pewno godny polecenia. Świetna kreska jak na moje oko, a sceny walki to po prostu miód. Jedyne co do tej pory mi się nie podobało to retrospekcje, które były długie i nudnawe. Czepiać się można też tego tłumaczenia. Poziom raczej nie wysoki i czasami aż smutno się czyta "Jest w bólu" no proszę. Poza tym, masa błędów ortograficznych. Może nie jest ze mnie jakiś wybitny polonista, ale aż mnie boli jak to czytam.
19.12.2011 23:26
Odpowiedz 

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Reklama
Fairy Tail One Piece Polska Baza Fanfiction

Kontakt | One Piece Nakama | Wróć do góry | Wróć do forów | Mobile Version | RSS | Mapa Nakama