Aktualny czas: 23.05.2012, 11:34 Witaj! (LogowanieRejestracja)

Odpowiedz 
One Piece tom 8
Autor Wiadomość
Neriona Offline
Pirat
Pirat

*
Liczba postów: 237
Poziom ostrzeżeń: 10%
Załoga: Fallen
One Piece tom 8
Mam już tomik od jakiegoś czasu, ale nie chciało mi się pisaćTongue
Najlepsza była ta wzmianka w SBSie o facecie w 5 tomie kradnącym swojej córce jedzenieBig Grin Nareszcie pojawia się Arlong. Tylko zdziwiło mnie tylko jedno - imię Hatchana zostało przetłumaczone jako Hachyk, o ile dobrze pamiętam, a potem Szef ryboludzi mówi na niego Hachi. Na końcu w słowach od tłumacza nie ma nic o panu ośmiornicy.
Ps. Życzę panu Dybale zdrowia.

[Obrazek: 85997000.jpg]
27.11.2011 09:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post Return to top
Gociak Offline
Buka
Łowca Piratów

*
Liczba postów: 1,999
Poziom ostrzeżeń: 7%
Załoga: Soge
RE: One Piece tom 8
Hacchan to w wolnym tłumaczeniu "Ósemek" (ostatecznie Hachi jest ośmiornicą), podejrzewam, że pan Dybała wolał tego w ten sposób nie przekładać przez wzgląd na pamięć o Androidzie numer osiem z DB Wink a także na to, że nie ma do tego normalnego słowa, co, inne ryboludy mają na niego wołać "Hej, Osiem"? No to trzeba było pójść za inną wersją. Mnie się ta podoba ;]

[Obrazek: unled1kwf.jpg]
Hontou douka shiteru mitai...
27.11.2011 09:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post Return to top
Haji Offline
Wilk Morski
Pirat

*
Liczba postów: 126
Poziom ostrzeżeń: 0%
Załoga: Brak
(27.11.2011 09:35 )Neriona napisał(a):  Najlepsza była ta wzmianka w SBSie o facecie w 5 tomie kradnącym swojej córce jedzenieBig Grin

O tak ! SBS w tym tomie wyborne jak nigdy,dawno już się tak nie uśmiałem.Nie raz nie dwa kiedy czytałem pytania czytelników w głowie robił mi się misz masz Tongue Ci Japończycy to mają wyobraźnie Tongue

Jak tak patrze porównując Anime i Manga,to dochodzę do wniosku że całą saga East Blue w anime była mega okrojona.I nie chodzi mi tu tylko o dialogi,ale także o akcje/sytuajce.Trochę szkoda tym bardziej dla mnie,osoby która przygode z OP zaczynała od anime i w zasadzie byłem pewny że będzie się pokrywać dokładnie z mangą.No cóz,w zasadzie to może i nawet ,lepiej.Przynajmniej teraz czytając tomiki wiem,że na pewno czeka mnie tam coś nowego .
Podsumówując tomik już sie pięknie prezentuje na półce i czeka z utęsknieniem na "kolege" z nr 9 Big Grin

"Los zbawienia
Cnót zasługi
Przeciw mnie są teraz
W mej słabości
Albo woli
Wspierały mnie nieraz ...

A więc zaraz
Nie mieszkając
Uderzajcie w struny
I użalcie
Się nade mną
Ofiarą fortuny"
27.11.2011 10:30
Gociak Offline
Buka
Łowca Piratów

*
Liczba postów: 1,999
Poziom ostrzeżeń: 7%
Większość się pokrywa w miarę dobrze Wink Tylko ten początek był pozmieniany okrutnie - w anime Luffy się mija z Nami uciekając z pokładu Alvidy (na co to komu było?), albo Zoro biega z Luffym po wyspie Gaimona (znowu - po co?). Potem już jest mniej więcej dobrze Wink Oczywiście, inna sprawa, że np w mandze nie ma G8, czy Warship Island, bo to były zwyczajne fillery XD

PS: A SBS był na stronie głównej dość długo do przeczytania >.>" rozumiem, że generalnie tłumaczyłam na darmo, bo nikomu nie chciało się go czytać ._.'

[Obrazek: unled1kwf.jpg]
Hontou douka shiteru mitai...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.11.2011 12:29 przez Gociak.)
27.11.2011 12:28
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post Return to top
Syrenka Offline
Kapitan
Redakcja Ohara

*
Liczba postów: 759
(27.11.2011 12:28 )Gociak napisał(a):  Większość się pokrywa w miarę dobrze Wink Tylko ten początek był pozmieniany okrutnie - w anime Luffy się mija z Nami uciekając z pokładu Alvidy (na co to komu było?)
Prawdopodobnie animatorzy liczyli, że Oda w swojej mandze rozwinie wątek romansu pomiędzy tą dwójką. Od takie love story od pierwszego odcinka by było. Miłość od pierwszego wejrzenia, bla, bla, bla.
27.11.2011 15:02
Szogun Online
I Oficer
Załoga Nakama

*
Liczba postów: 578
Poziom ostrzeżeń: 20%
Ja tego nie rozumiem u Pawła po woli. Szefa szczura zostawia w oryginale japońskim ale z Hachim już kręci. Po co i na co? Imiona takich ważniejszych postaci a nie oszukujmy się Hachi jest ważny powinny zostać nie zmienione, a nie raz tak raz tak w zależności od humoru...

[Obrazek: wewere.png]
27.11.2011 19:58
Pawel Dybala Offline
Szczur Lądowy
Pirat

*
Liczba postów: 34
Jeśli inni zwracają się do Hachiego per "Hachi", to zostaje, jak jest. Jeśli mówią zdrobniale, czyli "Hatchan", jest "Hachyk". Z zachowaniem wszelkich polskich zasad słowotwórstwa oraz zgodne z oryginałem. Czego tu nie rozumieć, Szogun?
28.11.2011 03:04
Szogun Online
I Oficer
Załoga Nakama

*
Liczba postów: 578
Poziom ostrzeżeń: 20%
Aaaaaaaaaaa bo widzisz Neriona mnie wykiwała Smile teraz jak mam już ten tomik w ręce zrozumiałem o co chodziło Smile, z wypowiedzi Neriony wywnioskowałem, że ogólnie jego imię zostało zamienione na Hatchyk Smile W takim razie wszystko gra i śpiewa i tańczy...

[Obrazek: wewere.png]
28.11.2011 12:35
Heishi Offline
Bosman
Pirat

*
Liczba postów: 339
Załoga:
(27.11.2011 12:28 )Gociak napisał(a):  PS: A SBS był na stronie głównej dość długo do przeczytania >.>" rozumiem, że generalnie tłumaczyłam na darmo, bo nikomu nie chciało się go czytać ._.'
Pff... Ja to wszystko wydrukowałem XD

Minami no shima wa atatakai
Paina purupuru atama pokapoka aho baka
Kita no shima wa samui
Hyakoi koikoi atama buruburu aho baka
29.11.2011 12:30
Nac Offline
I Oficer
Pirat

*
Liczba postów: 482
Kupiłem dzisiaj i muszę powiedzieć, że naprawdę jest super Big Grin Już mamy Arlong Park i naszego Hachi'ego Big Grin Oczywiście, w tym tomie bardzo podobał mi się SBS (które mimo wszystko już dawno je czytałem dzięki Jackie Big Grin) i zachowania Usoppa z Johhnym, gdzie Zoro chciał załatwić sprawę po swojemu i same odzywki do Ryboludzi kiedy go złapali Smile

[Obrazek: baranekt.jpg]
04.12.2011 18:49
Odpowiedz 

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Reklama
Fairy Tail One Piece Polska Baza Fanfiction

Kontakt | One Piece Nakama | Wróć do góry | Wróć do forów | Mobile Version | RSS | Mapa Nakama