Aktualny czas: 14.12.2017, 21:07 Witaj! (LogowanieRejestracja)

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przepisy kulinarne
Autor Wiadomość
Ra Offline
Wilk Morski
Pirat

*
Liczba postów: 130
Dołączył: 09.04.2009
Skąd:
Poziom ostrzeżeń: 20%
Post: #1
Przepisy kulinarne
Zawsze chciałem poznac coś nowego, czego nie próbowałem, a wiem że wiele rzeczy nie próbowałem i nigdy nie spróbuję. Ten temat zakładam po to abyśmy wszyscy w miarę możliwości podzielili się swoją wiedzą, swoimi przepisami kulinarnymi. Jak przyrządzic jakaś potrawę lub co zrobic żeby dana potrawa smakowała lepiej. Temat dla odważnych i pragnących podzielic sie swoja wiedzą z innymi, na pewno komuś sie przyda.

To już jest koniec...
10.04.2009 19:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post Return to top
Wampir Offline
Gość
Pirat

*
Liczba postów: 4
Dołączył: 10.04.2009
Skąd:
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #2
 
Pisałem to na dbp, napiszę i tu Tongue Przede wszystkim Śmietana (główny składnik magicznego eliksiru xD), nieodzowne jest również kakao i cukier (oby nie puder, może być z tesco nawet xD). Teraz najtrudniejsze, ładujemy śmietane w szklankę, kubek itd. wg własnego upodobania i dodajemy kilka łyżek cukru (jako smakosz słodyczy osobiście daje 6 Big Grin i efekt wspaniały) z tym, że jeśli chodzi o kakao to juz nie można przesadzić, góra 2 łyżeczki i Smacznego xD Jeśli ktoś ma problemy z żołądkiem to jest to świetny lek, który potrafi wywołać biegunkę xD

,,Możemy wszystko''
10.04.2009 22:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post Return to top
Chlor Offline
Yonkou
Łowca Piratów

*
Liczba postów: 2,100
Dołączył: 01.04.2009
Skąd: Snajper Island
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #3
 
Hha, ja ostatnio poznałam nowy sposób na przyrządzenie piersi z kurczaka, jest przepyszna!

Potrzebne są:
piersi z kurczaka
por
majonez
ser (Gouda albo inny który się ciągnie gdy jest ciepły d; )
przyprawy wedle uznania


Dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem pokrywamy pokrojonym porem, na to kładziemy lekko rozbitą tłuczkiem, posoloną i posypaną przyprawami pierś z kurczaka i z wierzchu smarujemy grubo majonezem. Pieczemy w piekarniku - bez przykrycia - i pod koniec posypujemy startym żółtym serem, aby się roztopił.

Polecam! (:

[Obrazek: h3sygn.png]
11.04.2009 00:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post Return to top
Najuch Offline
Bóg Urlopu
Pirat

*
Liczba postów: 912
Dołączył: 26.03.2009
Skąd: Olsztyn
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #4
 
Chlor - bomba kaloryczna, nie?Tongue

Ja osobiście wyznaję ostatnio zasadę sałatki z kurczakiemBig Grin

Pekińska
Pomidor
Ogórek
Kukurydza
Pierś z kurczaka
Chlebek, albo bułka
Sos Vinegrette

Kroimy kroimy i raz jeszcze kroimy, kurczaka ( w kosteczke) podsmażamy, a podsmażając dodajemy do niego zioła prowansalskie, przyprawę do kurczka, można ciutkę vegety. Do warzyw dodajemy sos vinegrette - można zrobić samemu, można kupić z knorra, i oregano, bazylię, estragon, pieprz, sól, majeranek, natkę pietruszki (smakosz przypraw jestem). Pokrojoną w kosteczkę bułkę tez podsmarzamy, a potem wszystko się miesza i mamy sałatkę z kurczakiem i grzankamiTongue

Posłuchaj jak śpiewam i gram:):
http://www.myspace.com/lukaszjedrys
11.04.2009 01:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post Return to top
Caellion Offline
Bosman
Pirat

*
Liczba postów: 372
Dołączył: 10.04.2009
Skąd: Obecnie Szczecin
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #5
 
sałatka grecka: kapusta pekińska, kukurydza, ogórek świeży, pomidorki, ser feta, sos sałatkowy grecki i tym razem chcę dodać kiełki sojowe. Czasem dorzucam czerwoną fasolkę Sprawdziłem, że groszek nie za bardzo pasuje I jak ktoś lubi, można dodać oliwki

----

sałatka z kurczakiem:

SOS:
1. Pierś kurczakowa ugotowana (może być wyjęta z rosołu) i pokrojona w kostkę
2. Majonez
3. Śmietana (kwaśna - 12 - 18%)
4. Cytryna

Mieszamy majonez z niewielką ilością śmietany (nie podaję proporcji, bo majonezy mają różną gęstość, a chodzi o to by sos był nie za gęsty, ale i żeby nie zrobił się kompletnie zupowaty.) i dodajemy cytrynę do smaku. UWAGA - należy próbować, koniecznie bokiem języka - na czubku inaczej odczuwa się smak cytryny. Wrzucamy do tego pokrojoną (ugotowaną) pierś kurczaka i możemy przechować w lodówce, aż do podania na stół.

RESZTA:
1. Kapusta pekińska
2. Pomidory
3. Pieczarki

Kapustę - wiadomo - na drobno i do salaterki, do tego pokrojone pomidory i surowe (!) pieczarki, drobno pokrojone (nie miazga, plasterki, ale cienkie). Pieczarek nie za dużo - co kto lubi.
Wymieszać

Na stół podaje się osobno(!) kapustę i osobno sos, polewa się sosem dopiero na talerzu.

---

jajecznica studencka

składniki:
- 3 jajka
- 1 cebula
- sól
- 2 plasterki sera żółtego
- pieprz
- czosnek w proszku
- oregano
- olej

Jak zrobić?

Rozgrzewamy olej na patelni, kroimy w kosteczkę cebulę, wrzucamy na patelnię i czekamy aż się zeszkli. Następnie, może być w miseczce rozbijamy jajka, wrzucamy ser pokrojony w kostkę, solimy, dajemy pieprz, czosnek i oregano, wedle uznania i to na rozgrzaną patelnię i mieszamy.

---

Muffinki z czekoladą:
Składniki:
1 ? szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ? łyżeczki sody, 2 łyżki stołowe dobrej jakości kakao, ? szklanki cukru pudru, szklanka czekoladowych groszków(może być też zwykła gorzka czekolada połamana na drobne kawałki), 1 szklanka mleka, ? szklanki oleju, 1 jajko, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Potrzebny sprzęt:
papierowe foremki do muffinek
Ustaw piekarnik na ok. 180°C

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i szklankę czekoladowych guziczków włóż do dużej miski. Wszystkie leiste składniki włóż do dzbanuszka. Zmieszaj mokre i suche składniki razem, pamiętając, że im więcej grudek,tym lepsze muffinki. Wypełnij masą foremki i posyp pozostałymi guziczkami. Piecz przez 20 min. lub do czasu, aż, muffinki urosną i ściemnieją.

a poza tym można zajrzeć na: http://nigella-ucztuje.blogspot.com - kaloryczne przepisy ale smaczne

[Obrazek: alj9mx.jpg]

“Do what I do. Hold tight and pretend it’s a plan!”
“This is who I am, right here, right now, all right? All that counts is here and now, and this is me!”
“We’re all stories, in the end. Just make it a good one, eh?”
"Nikt nie powiedział, że dobre decyzje nie będą cię ranić..."
14.04.2009 01:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post Return to top
Hisoka Offline
Pirat
Pirat

*
Liczba postów: 256
Dołączył: 25.03.2009
Skąd:
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #6
 
Ja daję przepis na leczo, który zaciągnąłem z internetu jest naprawdę przepyszne polecam

Składniki :

* 2 papryki czerwone (słodka)
* 2 papryki zielone
* 2 papryki żółte
* 2 papryki białe
* 4 średniej wielkości pomidory
* 4 średniej wielkości cebule
* 2 kostki rosołowe (drobiowe - koniecznie firmy Knorr ponieważ mają charakterystyczny smak)
* 2 łyżki pikantnego dobrego keczupu
* papryka ostra mielona,
* papryka słodka mielona
* chili, dobra podwędzana kiełbasa
* 1 łyżka oleju lub oliwy do smażenia
* 1-2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania :

Paprykę oczyścić i pokroić w cienkie paseczki, cebulę pokroić w talarki pomidory spażyć i obrać ze skórki - pokroić (dowolnie). Warzywa podzielić na trzy części.
* Do garnka średniej wielkości wlać trochę wody (tak by zakryła dno) a następnie dodać jedną część warzyw. Dusić na wolnym ogniu aż będą miękkie.
* Następnie dodać kolejną porcję warzyw i kostki rosołowe. Dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w plasterki i obsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy lub oleju. Usmażoną kiełbasę wraz z oliwą, na której się smażyła - i z ostatnią częścią warzyw - dodać do garnka. Dusić na wolnym odniu stale mieszając. Kiedy warzywa będą miękkie doprawić do smaku dodają paprykę słodką, ostrą i chili oraz keczup. Następnie rozrobić 2 łyżki mąki z wodą tak by nie powstały grudki i wlać na gotującą się potrawę stale mieszając. Pogotować jeszcze chwilę.
Podawać na ciepło ze świerzym białym pieczywem.



Papryki białej nie dodawałem a także chilli jak ktoś lubi bardzo ostre to jak najbardziej mi w szczególności wystarczył pikantny kechup . Danie naprawdę smaczne taka gęsta zupa :)chleb do ręki i można się delektować.

[Obrazek: COS-6508.jpg]
08.05.2009 13:30
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post Return to top
Syrenka Offline
Supernova

*
Liczba postów: 872
Dołączył: 04.09.2009
Skąd:
Post: #7
 
Je, je, je.
W końcu dorwałam ten temat dla łasuchów. Polecacm Halave. Słodka i prosta w zrobieniu. Ech, na woodstocku zawsze kolejka u Hary Kirszny ustawiała się po nią.
A oto przepis:

Przepis:
masło ok 4 łyzki;
kasza manna 0,5 szklanki;
woda 1,5 szklanki; (zamiast wody można dać mleko)
cukier 0,5 szklanki;
rodzynki ( ile kto lubi )

Masło rozpuszczamy na patelni, następnie dodajemy mannę i smażymy ją, uważając aby nic się nie przypaliło. Kasza powinna się lekko przyrumienić. Następnie ostroznie dodajemy wodę, cukier i rodzynki, mieszamy intensywnie do momentu w którym halawa nie zacznie się robić gęsta i nie będzie grudek.
08.10.2009 10:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post Return to top
Redrey Offline
Yonkou
Pirat

*
Liczba postów: 2,193
Dołączył: 26.03.2009
Skąd:
Poziom ostrzeżeń: 5%
Post: #8
 
Ja dam przepis na szarlotkę dla leniwych (mnie smakuję bardziej niż zwykła.)

Potrzeba 1 szklankę cukru, 1 szklankę mąki, 1 szklankę kaszy manny, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

Teraz wszystkie trzy szklanice (łącznie z proszkiem do pieczenia) wsypujecie do jednego naczynia i mieszamy to tak, żeby nie dało się stwierdzić co to za proszek xD, czyli po polskiemu na jednolitą sypką masę. I znów przesypujemy z powrotem do 3 szklanek, dzieląc na 3 równe części.
Teraz pora na jabuszka, ścieramy je na tarce, i doprawiamy wg, uznania (ja daję cukier i cynamon)
Teraz bierzemy blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy nań pierwszą szklanicę tajemniczego proszku xD. Tak aby był równomiernie rozprowadzony. Teraz bierzemy połowę jabłek i nakładamy na warstwę proszku. Teraz idzie druga szklanka, pozostała połowa jabłek i na górę ostatnia szklanica. Po grzbiecie ciasta gdzieniegdzie rozrzucamy kawałki masła. Wkładamy do pieca i czekamy aż dojdzie xD. Całość zajmuje od 5-10 min xD(odliczając czas pieczenia).

08.10.2009 21:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post Return to top
ryba Offline
Nakama, kuźwa...
Pirat

*
Liczba postów: 1,237
Dołączył: 31.03.2009
Skąd: Snajper Island
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #9
 
Eeee, dobre.... jak będę miała chwilę czasu na tych walonych studiach to może zrobię Tongue

-To się nagrywa?
-Tak
-Jemy szyszki!

[Obrazek: za_oga_strzelc_w_sygna.jpg]
08.10.2009 21:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post Return to top
Odpowiedz 




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Wymiana
One Piece Vampirciowo Fairy Tail Valid XHTML 1.0 Transitional Poprawny CSS!

Kontakt | One Piece Nakama | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa Nakama