Aktualny czas: 23.05.2012, 11:59 Witaj! (LogowanieRejestracja)

Odpowiedz 
Puella Magi Madoka Magica
Autor Wiadomość
Orzi Online
I Oficer
Pirat

*
Liczba postów: 465
Poziom ostrzeżeń: 0%
Załoga: Soge
Puella Magi Madoka Magica
Madoka Kaname miała dziwny sen. Widziała w nim dziewczynkę w podobnym do niej wieku, walczącą przeciwko ogromnemu potworowi na zgliszczach miasta. Gdy wydawało się, że nikt nie uchroni jej rówieśnicy od porażki z monstrum, obok Madoki pojawił się mały, biały stworek oznajmiający, iż może obdarować ją mocą, dzięki której pomoże drugiej dziewczynie. W tym momencie Madoka się obudziła, i prawdopodobnie nadal żyłaby zwyczajnym życiem zwyczajnej nastolatki w zwyczajnej szkole, gdyby nie fakt, że tego samego dnia do jej klasy przepisana została nowa uczennica. Jak nietrudno zgadnąć, była nią dziewczyna ze snu Madoki, Homura Akemi, która o dziwo zdaje się dobrze znać naszą bohaterkę, i udziela jej rady - żeby pod żadnym pozorem nie ufała komuś, kto będzie obiecywał jej cuda. Sprawy jednak komplikują się, gdy pojawia się druga postać ze snu, uroczy stworek imieniem Kyuubey...

Po tym opisie można by twierdzić, że oto mamy przed sobą kolejną serię typu Magical Girls, w stylu reemitowanej właśnie w Polsce Czarodziejki z Księżyca. To po części prawda, lecz nie do końca. Już sam styl rysowania tego anime, z niekiedy wręcz psychodelicznymi elementami, daje znać do zrozumienia, że nie zaświadczymy tutaj wyłącznie lukru. Madoka w pewnym sensie wywraca cały gatunek do góry nogami, pokazując, jakie konsekwencje miałyby zabawy w magiczne dziewczyny w prawdziwym, brutalnym świecie. Jest to ciężka seria, ale nie będę spoilerował dlaczego - po prostu wypada ją obejrzeć, a nie chcę nikomu psuć seansu. W każdym razie to ścisła czołówka moich ulubionych anime!
03.12.2011 21:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post Return to top
skulkid Offline
Majtek
Pirat

*
Liczba postów: 84
Poziom ostrzeżeń: 10%
Załoga: Brak
RE: Puella Magi Madoka Magica
Obejrzałem do tej pory parę odcinków (4 jeśli chcemy być dokładni). Anime nie jest złe, ale też nie jest jakoś bardzo wybitne (z tego co obejrzałem). Ma ciekawą kreskę, jak już Orzi napisał, psychodeliczną, bardzo. No i nie można zapomnieć o świetnej muzyce. Mam zamiar obejrzeć całość, tylko ze względu na BGM właśnie.

Po pierwszym odcinku zastanawiałem się co łykał twórca i dlaczego podwójną dawkę.
03.12.2011 22:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post Return to top
Orzi Online
I Oficer
Pirat

*
Liczba postów: 465
Poziom ostrzeżeń: 0%
Załoga: Soge
RE: Puella Magi Madoka Magica
Madoka ma taką fajną właściwość, że o ile początkowe odcinki są jeszcze standardowe, to poziom mroku i złożoność intrygi rośnie wraz z każdym kolejnym odcinkiem. Radziłbym obejrzeć ją do końca, będzie tylko lepiej
03.12.2011 22:10
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post Return to top
Odpowiedz 

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Reklama
Fairy Tail One Piece Polska Baza Fanfiction

Kontakt | One Piece Nakama | Wróć do góry | Wróć do forów | Mobile Version | RSS | Mapa Nakama