Carsis
Pirat

Liczba postów: 168
Poziom ostrzeżeń: 0%
|
Rysowanie? Ciężka sztuka...
Od razu mówię, że nie wiem gdzie ten temat by najbardziej pasował, nie jest to związane z One Piecem, ani z żadnymi innymi mangami czy anime. Postanowiłem więc, że założę go tutaj i dostanę odpowiedzi na moje pytania. Chodzi mi mianowicie o książki do uczenia się rysowania mangi dla zielonych... Tak... Chciałbym zacząć od podstaw i nauczyć się samodzielnego rysowania. Mam bodajże dwa tematy w których wystawiłem swoje Arty, myślałem, że dobrzę rysuję a okazało się, że moje rysunki są nijakie. Wszyscy mnie chwalili na innych forach, a tu spotkałem się z krytyką. Cieszę się, że dostałem kilka porad, ale nadal nie wiem jak mam zacząć. Otóż, mój problem polega na tym, że nie umiem stworzyć tego co mam w myślach. Więc chciałbym nauczyć się rysować i poświęcić jeszcze te kilka lat mojego dojrzewania by w przyszłości móc tworzyć komiksy lub zwykłe Fanarty. Chciałbym mieć taki plan awaryjny, gdyby główny nie wypalił  . Także prosiłbym was o książki/poradniki najlepiej w pliku PDF i do nich dołączony link ze stroną księgarni gdzie mógłbym to nabyć gdyby takowa książka mi się spodobała. Mieszkam na Islandii, więc nabycie będzie musiało poczekać do wakacji. Aha i prosiłbym o książki po polsku.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.01.2012 18:39 przez Carsis.)
|
|
| 10.01.2012 18:03 |
|
Heishi
Bosman

Liczba postów: 339
|
RE: Rysowanie? Ciężka sztuka...
Manga nie jest u nas na tyle popularna, żeby wydawać na jej temat jakieś tomiszcza, ale znam trzy pozycje:
- kosztowna kolekcja " Jak powstaje manga" od Waneko (kilka numerów znajdziesz w sklepie wydawnictwa, reszty musiałbyś szukać na Allegro, bo dodruki ukazują się strasznie rzadko),
- czasopismo " Kurs rysunku manga" Wydawnictwa Hachette (poszperaj w necie, na pewno znajdziesz pliki PDF).
- książeczka "Rysuj z Kawaii" - bardzo uproszczony kurs (do znalezienia w czeluściach internetu).
Poza tym jest mnóstwo filmików na YT dotyczących rysowania.
PS: Obawiam się jednak, że zaczynasz od złej strony. Moim zdaniem najpierw powinieneś nauczyć się podstaw rysunku klasycznego, a dopiero później zabrać się za coś, co (błędnie) określa się mianem stylu mangowego.
Minami no shima wa atatakai
Paina purupuru atama pokapoka aho baka
Kita no shima wa samui
Hyakoi koikoi atama buruburu aho baka
|
|
| 10.01.2012 19:06 |
|
c3po
H-man

Liczba postów: 234
|
(10.01.2012 18:03 )Carsis napisał(a): Wszyscy mnie chwalili na innych forach, a tu spotkałem się z krytyką. Cieszę się, że dostałem kilka porad[...]
W takim razie dobrze, że tu przyszedłeś i dobrze, że potrafisz przyjąć krytykę a nie się obrazić na cały świat i rzucić rysowanie, czy obrażać milion osób.
Polecam http://www.youtube.com/user/markcrilley
Nie są to pdf'y, ale [jak się zdążyłes domyślić] filmiki jak i co rysować. Marc wydał nawet poradnik jak rysowac mangę pt.: "Mastering Manga".
Podam też jego deviantart http://markcrilley.deviantart.com/
Mi się przydały Jego filmiki, mam nadzieję, że i Tobie się przydadzą.
|
|
| 10.01.2012 21:11 |
|
Carsis
Pirat

Liczba postów: 168
|
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.01.2012 21:15 przez Carsis.)
|
|
| 10.01.2012 21:13 |
|
tmkhanoff
Szczur Lądowy

Liczba postów: 38
|
hmmm rysunek realistyczny manga wszystko się wiąże <pierwszy raz słyszę termin rysunek realistyczny> rysunek to rysunek żeby było realistycznie jest do tego aparat, słuchaj musisz dużo rysować z obserwacji na sam początek żeby móc przedstawić to co sobie wyobrażasz, nie musisz robić każdego rysunku w sposób realistyczny, hmm jakąś książkę mi trudno jest zaproponować, wszystko ci piszę z doświadczenia, Taka główna porada, nie przerysowuj zdjęć Dlaczego ?? bo fotografia jest już przetworzona i narzuca ci dużo rzeczy z góry ćwicz sobie na martwej naturze, ustaw sobie na stolik krzesło nie wiem buty, książki naczynia jakieś szmaty i to rysuj sobie bo to cię uczy kompozycji, mega ważna sprawa, poprawnych proporcji oraz ćwiczy ci oko, a ty sam już zapamiętujesz co narysowałeś  proponuję ci takie ćwiczenia jak np ustawić sobie martwą naturę zrobić z 3 jej rysunki z 3 różnymi kadrami, poproś kogoś niech ci pozuje i szkicuj go max 15-20 minut i zmiana pozycji
|
|
| 11.01.2012 18:54 |
|
Heishi
Bosman

Liczba postów: 339
|
(11.01.2012 16:25 )Carsis napisał(a): (...) artysta często robi własne proporcje które pasują do siebie.
Jak walniesz dłoń 2 razy mniejszą od twarzy, to nikomu nie wmówisz, że to Twoje własne proporcje  Niektóre z nich są niezmienne (z wyjątkiem karykatur itp.). (11.01.2012 18:54 )tmkhanoff napisał(a): <pierwszy raz słyszę termin rysunek realistyczny>
Taki termin chyba nie istnieje. Po prostu próbowałem wytłumaczyć Carsisowi, czym jest rysunek klasyczny. Chociaż w ofertach warsztatów i kursów często spotyka się właśnie słowo "realistyczny".
Minami no shima wa atatakai
Paina purupuru atama pokapoka aho baka
Kita no shima wa samui
Hyakoi koikoi atama buruburu aho baka
|
|
| 11.01.2012 19:52 |
|