Aktualny czas: 29.09.2020, 13:44 Witaj! (LogowanieRejestracja)

Masło, margaryna, bez?
Autor Wiadomość
Jutsu
Gość

 
Post: #1
Masło, margaryna, bez?
Taki luźny temacik o jakże prozaicznej czynności jakim jest smarowanie bądź nie, pieczywa.

Wolicie do tego masło czy margarynę? Może cenicie to zwykłe masełko w kostkach, a może w pewnych przypadkach nie smarujecie?

U mnie jeżeli chodzi o kanapki to zawsze była Rama, potem delma ale i tak nic nie pokona zwykłego masła, a coś niemal identycznego mam tu teraz w Anglii Big Grin
Dużo i dobrze.
Jednak mimo to masłem smaruję tylko jeżeli chodzi o sery, szynka takie rzeczy. Czyli coś czego się nie smaruje. Inne miód, czekoladę, pasztet, paprykarz, dżemy, no co by nie tylko absolutnie bez masła.
Według mnie masło ma dość specyficzny zapach szczególnie te Delmy i Ramy (a to i tak elita według mnie wśród maseł) i jak mi się to miesza z dżemem to mnie cofa. Stąd też jak coś to jem chleb czy bułkę z samym dżemem, gdzie nic mi nie koliduje ze sobą.

A jak jest z tym u was?
21.11.2011, 22:47
Return to top
Grigorij Offline
Yonkou
Pirat

*
Liczba postów: 3,461
Dołączył: 30.03.2009
Skąd: Super Bale Całą Noc
Post: #2
RE: Masło, margaryna, bez?
Kiedyś używałem głównie margaryny, ze względu na łatwiejszą rozsmarowywalność. Obecnie w ogóle nie stosuję smarowidła, kładę wędlinę czy ser bezpośrednio na kromkę. Masło nieraz zdarza mi się stosować nie jako smarowidło, ale jako samodzielny dodatek, np. taki świeżo wypieczony chleb z masełkiem, bez żadnych dodatkowych składników, pychota. No, czasem może jeszcze szczypta soli doń, zależy na jaki mam ochotę. No i do jajek na miękko oczywiście chleb z masłem jest obowiązkowy. Poza tym lubię też masło na chałce lub placku drożdżowym.

[Obrazek: vYg1BTA.png]
21.11.2011, 22:52
Return to top
Komimasa Offline
Ślimaczek
Admirał Floty

*
Liczba postów: 6,064
Dołączył: 26.03.2009
Skąd: Poznań/ Bełchatów
Post: #3
RE: Masło, margaryna, bez?
Lukam sobie w przerwie od nauki na stronkę patrzę temat na forum "masała, margaryna, bez?" i tak coś mnie łypie w kościach, że Jutsu ma z tym zdecydowanie coś wspólnego, no i proszę, przeczucie mnie nie myliło.

Ja osobiście preferuję delmę z dodatkiem masła pod wszystkim nawet serkiem topionym. Jak chleb to musi być z masłemTongue Czy to dżem czy czekolada, masełko musi być pod spodem obowiązkowo.

PS: To była idealna strategia w walce z podkradaniem kanapek praktykowanym przez mojego brataBig Grin

Niebieski fryz mamy i razem się trzymamy!
[Obrazek: tXwp6nO.png]


(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.11.2011, 23:26 {2} przez Komimasa.)
21.11.2011, 23:24
Return to top
ryba Offline
Nakama, kuźwa...
Pirat

*
Liczba postów: 1,237
Dołączył: 31.03.2009
Skąd: Snajper Island
Post: #4
RE: Masło, margaryna, bez?
Jutsu, Delma i Rama to margaryny.
Ze względów praktycznych margaryna. Jeżeli chodzi o smak to tylko i wyłącznie masło.

-To się nagrywa?
-Tak
-Jemy szyszki!

[Obrazek: za_oga_strzelc_w_sygna.jpg]
22.11.2011, 00:51
Return to top
gacek Offline
Majtek
Pirat

*
Liczba postów: 41
Dołączył: 19.03.2011
Skąd: mam wiedzieć?
Post: #5
RE: Masło, margaryna, bez?
Masło!
Margaryna dozwolona tylko w przypadku ciepłych kanapek i do smażenia jajecznicy. Czyli w żadnym razie nie nadaje się do spożycia na surowo! Big Grin

Pod rzeczy smarowne (cóż za czarujące słowo) typu pasztet, serki topione, smalec, ser biały ze śmietaną i dodatkami itp. nie smaruję.

(Chyba że pasztet wiejski pieczony w rynience, to wtedy masło. I tak oto zamyka się krąg.)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.11.2011, 03:00 {2} przez gacek.)
22.11.2011, 03:00
Return to top
Filemon Offline

Łowca Piratów

*
Liczba postów: 2,447
Dołączył: 29.07.2011
Skąd: Velika
Post: #6
RE: Masło, margaryna, bez?
Tylko masło!

Pamiętajcie, że masło musi mieć minimalnie 82% tłuszczu masłowego bez zawartości tłuszczy roślinnych. Wszystko co ma poniżej 80% to mix tłuszczowy i margaryny z samego tłuszczu roślinnego. I jak słusznie Ryba zauważyła Delma i Rama to margaryny.

Margarynę z chlebem jadłam raz w życiu i myślałam, że zwymiotuje... Okropny smak i zapach, blee... -.-

Masło bardzo lubię :) Oczywiście z chlebem, pasuje do wszystkiego poza Nutellą (pasztetu nie jadam więc się nie wypowiem). Jajecznica na masełku i do tego chleb z masłem Albo świeży, chrupiący, jeszcze ciepły chleb lub bułka z masłem, mniam ^^ A jeśli nie ma masła to jem płatki lub chleb bez smarowidła.

I moim skromnym zdaniem margaryny powinno się używać tylko da ciast i ewentualnie jako zamiennik oleju przy smażeniu np. mięsa do duszenia, cebuli itp. Jak gacek powiedział/a margaryna nie nadaje się do spożycia na surowo!

ps. Tak wiem, że jestem wybrednym, francuskim pieskiem :D

[Obrazek: rn4Q8xO.gif]

Czy głód to ludzka sprawka?
22.11.2011, 12:48
Return to top
Eihnaren Offline
Wanderer
Pirat

*
Liczba postów: 293
Dołączył: 30.08.2009
Skąd: Eran Tharnas
Post: #7
RE: Masło, margaryna, bez?
Tylko i wyłącznie masło!

Margarynę jadłam, owszem, i to wiele razy. Bywają gorsze i lepsze, ale najczęściej smakuje to jak naprawdę obrzydliwy, roztopiony plastik Tongue
Każde masło jest lepsze od margaryny, zaś najlepsze, jakie miałam okazję spróbować, zwało się chyba "Osełkowe" lub "Osełka". Dobre jest też "Ostrowskie" i na tym zakończmy już kryptoreklamy Big Grin
Osobiście uważam, że masło sprawia, że każdy chleb, nawet mniej lub bardziej czerstwy, od razu smakuje lepiej czy nawet w ogóle jeszcze daje się go zjeść. Masło z chałką, mniam, mniam, pychota ^^
Używam go najczęściej do "suchego" chleba, w zależności od nastroju również do szynki i sera żółtego, tyle że w plastrach lub kiedy samemu kroi się z kostki. Do rzeczy typu serek topiony, pasztet itp. nie stosuję go wcale, a do słodkich "smarowideł" typu miód, dżem czy Nutella, to bogowie brońcie, nigdy w życiu Big Grin

"Wyobraź sobie, że Twoje marzenie znajduje się na szczycie drzewa."
[Obrazek: M21c9OC.jpg]
22.11.2011, 13:12
Return to top
Szczery Offline
Yonkou
Pirat

*
Liczba postów: 5,199
Dołączył: 11.06.2010
Skąd: brać na to pieniądze?
Post: #8
RE: Masło, margaryna, bez?
Francuskie pieski! ;]
Jest masło to wpierdzielam masło. Jak jest bida i jest tylko margaryna to co z tego? I tak nie poczuję smaku kiedy sobie nałożę wędliny i sosu.
Niczym nie smaruję jak mam styczność z pasztetem czy jakimś czekoladowym smarowidłem. W innych przypadkach chleba na sucho nie zdzierżę.

[Obrazek: THQjwD2.jpg]

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.11.2011, 13:48 {2} przez Szczery.)
22.11.2011, 13:47
Return to top
Stepi Offline
I Oficer
Pirat

*
Liczba postów: 497
Dołączył: 26.07.2010
Skąd:
Post: #9
RE: Masło, margaryna, bez?
Ja od czasu od kiedy przyjechałem do Anglii nie jem wcale masła! Wcześniej to zawsze jak kanapke robiłem, to masło i reszta. Teraz jak masło jest to nie daje rady tego zjeść, zbierają mi się odruchy wsteczne, nie wiem dlaczego tak mam. Zresztą, nie wiem kto wymyślił smażenie mięsa na oleju czy na maśle!? TYLKO SMALEC!! Co do margaryny to nigdy nie jadłem na surowo, a skoro Einh mówi, że smakuje jak topiony plastik (skąd wie?) to wolę nie próbować. Zresztą nie wiem jak można jeść serki topione ?

[Obrazek: monkey.png]
22.11.2011, 22:48
Return to top
Gociak Offline
Depressed muffin
Łowca Piratów

*
Liczba postów: 3,723
Dołączył: 16.01.2010
Skąd: AllBlue
Post: #10
RE: Masło, margaryna, bez?
Wolę bez.
I mam na myśli kwiatek Smile
A bardziej na serio - kanapek w ogóle nie jadam, jakoś jak mam coś przekąsić to prędzej sięgnę po chipsy czy ciastka, niż ruszę swój tyłek do kuchni XD Ale jak mi ktoś zrobi to też narzekać nie będę. Tak samo jak w przypadku herbaty (którą pijam równie rzadko, co jadam kanapki) nie mam wygórowanych żądań - zwłaszcza, jak ktoś mi zrobi XD byle nie było zjełczałe, czy zgniłe. I tyle.

[Obrazek: 66HHUfX.png]
23.11.2011, 09:47
Return to top




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Wymiana
One Piece Vampirciowo Fairy Tail Valid XHTML 1.0 Transitional Poprawny CSS!

Kontakt | One Piece Nakama | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa Nakama