Moje gusta sie zmieniały na przestrzeni lat. Zaczynałem od swojskiego Disco Polo i Eurodance z lat 90 (połączenie muzyki tanecznej z rapem), którego do dzis słucham od czasu do czasu, potem był długo zastój i nie interesowalem sie tematem, aż ok 2005 roku postanowiłem powspominać i zessałem troche płytek 2 Brothers on 4th floor, DJ Bobo, Pharao, Solid Base i innych wykonawców Eurodance. Mniej wiecej w tym czasie trafił do mnie ten utwór:
http://www.youtube.com/watch?v=ZG3PJOlv54k
Zainteresowałem się wtedy Techno i muzyką Hands Up (popularny w niemczech gatunek muzyki dance, pokrewny techno i happy hardcore), poznałem wtedy wielu ciekawych wykonawców, Alexa Megane, Rob Maytha, popularniejszą Cascadę, Bangbros itp.
Był czas gdy byłem zakochany w belgijskich zespołach muzycznych kategorii Dance/Trance/Techno. Wystarczy powiedzieć że z 6 moich ukubionych zespołów tego gatunku, 4 jest z Belgii
Oto moja szóstka (kolejność przypadkowa)
- Milk Inc. Belgijska formacja powstała w 1997 roku tworząca do dziś. Po prostu uwielbiam wokalistkę za jej głos i wygląd a sam zespół za niepowtarzalny styl. Słucham ich albumów bardzo często. Ich utwory typu " Sun always shines on TV", "Run", Land of living" oraz masa innnych przeszły już do historii jako klasyki muzyki dance.
- Sylver. Belgijski duet który zasłynął utworem "Turn The Title". Bardzo podobny styl do Milk Inc. także świetny glos oraz wyglad wokalistki, super melodia, ogólnie rzecz biorąc sama rozkosz.
- Lasgo. Mniej znana grupa od poprzednich ale nie mniej interesująca. Najbardziej znany utwór to "Something". Szkoda że wydali tylko dwa albumy (ale za to jakie)
- Ian Van Dahl. Dość mało znana w polsce formacja, kojarzona chyba tylko z hitem "Can't let you go". Mieszanina Dance'u, trance'u i popu. Maja dwa albumy na swoim koncie. Obecnie pracuja nad trzecim.
- Groove Coverage. Pierwsza grupa nie z belgii tylko z niemiec. Najbardziej znany utwór to cover "Moonlight Shadow" i "God is a Girl". 3 albumy na koncie. Pomimo że ostatni album mnie nie zachwycił wciąż ich uwielbiam za głos i niepowtarzalny styl.
- Cascada. Produkt niemieckich producentów ktory w dość szybkim tempie osiagnął sukces. Maja na koncie 4 albumy w tym jeden z remixami. Ich utwory to niestety w większsości covery, jednakże bardzo podoba mi sie w jaki sposób je odświeżono. Dzięki dance'owym klimatom nabrały zupełnie nowego brzmienia. Mam jednak nadzieje że na ich nowym albumie więcej bedzie produkcji autorskich.
Muzyka tych konkretnych zespołów pomagała mi sie zrelaksowac i odprężyć.
Oprócz tych jest jeszcze kilka których lubiłem i nadal lubię lubie słuchać, nie należą oni jednak do ścisłej czołówki. Są to Basshunter, Rocco, Klubbingman, DJ Sammy, Bass Rockers,
Dażę tez ogromnym sentymentem formację które nie wydały jeszcze albumów oraz ich twórczość na razie krąży tylko po sieci. Są to: Nordic Stars, Barcera, Liz Kay, Siria, Deep Spirit, 2 Vibez, DJ Sledge Hammer, Marc Korn, DJ Ramon Zerano, Springbreak, Ziggy X i wielu innych
Potem moje gusta zaczęły schodzić w muzykę trance. Zacząłem słuchać Armin Van Buurena, Above & Beyond, OceanLab, Daniela Kandiego, Ferrego Tayle i innych. Obecnie szukam podobnych utworów, ale moje zainteresowanie Dance nie zmalało i nadal słucham gatunków, które lubiłem wcześniej.
Przy okazji trance obczajcie te dwa kawałki, które sprawiły że zakochałem się w melodyjnym trance:
Daniel Kandi & Robert Nickson - Liberate:
http://www.youtube.com/watch?v=WO0TVZIvR6k
Ferry Tayle - Revanche (Luminosity Anthem Mix):
http://www.youtube.com/watch?v=_USknBmhkNE
"If knowledge is power and power corrupts... how will human kind ever survive?" The Outer Limits S04E16
"If our lives are indeed the sum total of the choices we've made, then we cannot change who we are. But with every new choice we're given, we can change who we're going to be." The Outer Limits S04E04