RE: CC4 - program imprezy
Temat już dawno przycichł, a nie ma sensu zakładać nowego, więc pozwolę go sobie wykorzystaćxd
Mam więcej gier ale wiem, że niektóre się po prostu nie nadają, więc przedstawię tylko te, co myślę, że by się fajnie sprawdziły.
Odnośnie zaopatrzenia Nerdownii, czyli naszej małej planszolówki, nie wiem, co tak właściwie wziąć. Głupio brać pudło nie małych gabarytów jeśli się okaże, że nie będzie nań żadnych chętnych, a jednocześnie są tytuły, w które bardzo chciałbym z wami zagraćxd
Jednym z takich tytułów, z uwagi na to, że jesteśmy fanami Onepiece są Kupcy i Korsarze, gdzie piracki klimat wprost wycieka z tej gry. Możemy łupić statki, walczyć z okrętami flagowymi, za naszą głowę kraje wyznaczać będą nagrody, nie będziemy mogli wpływać do portów, a jednocześnie będziemy wykonywać misje, sprawdzać plotki, rozbudowywać statek, kupować lepszy statek itd itd.
"Wadami" tej gry może być czas rozgrywki, który raczej mieści się w 3 godzinach, dużo niuansów jest sporo rzeczy do ogarnięcia, oraz duża losowość, bowiem dużo tutaj kulamy kośćmi. Możemy też czasem dobrą chwilę czekać na swoją kolej. Dla mnie wysiedzieć 3 h nad planszą to chleb powszedni i pisałbym się obiema rękami na taka partię, ale mam świadomość, że wielu z was albo jest nie w temacie albo wręcz sceptycznie podchodzą do siedzenia nad planszą.
Cyklady, w to miał okazję zagrać paxi, Cthulhu, Yoh. Licytujemy się o łaski bogów greckich i od niej będzie zależeć, czy coś wybudujemy, czy wykonamy ruch flotą, armią czy coś innego. Możemy też korzystać z pomocy mitologicznych stworzeń, bohaterów czy broni wykutej przez samego Hefajstosa.
Zaletą tej gry jest klimat i prostota, a przy tym różne drogi do zwycięstwa oraz negatywna interakcja, którą ja osobiście kocham. Na trzy osoby to tak 1,5 godziny na 5 to już takie dwie godzinki z hakiem.
Kemet - Gra przesiąknięta negatywną interakcją (szkodzimy sobie non stop, atakujemy się) skoncentrowana na walkach. Tutaj jeśli nie atakujesz nie wygrywasz. Zaletą tej gry jest bardzo sprawnie idąca tura gracza, przez co gra przebiega sprawnie. Rozwijamy piramidy, co jest wręcz intuicyjne, a dzięki zakupowi różnych kafelków mocy daje nam ogrom możliwości. Przywołujemy mityczne jednostki, które stają z nami w szeregach do walki. Plusem może być też mała losowość, no i zdecydowanie niedługi czas rozgrywki godzinka z hakiem.
Niebieski fryz mamy i razem się trzymamy!
|