Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Twilight Imperium - Spotkanie!
Autor Wiadomość
Redrey Offline
Yonkou
*
Pirat

Liczba postów: 2,282
Twilight Imperium - Spotkanie!
[Obrazek: Twilight_Imperium.jpg]

Obrazek powyżej to nic innego jak opakowanie gry planszowej Twilight Imperium. Jest to podobno najbardziej epicka i niesamowita gra planszowa, jest też zarazem też najtrudniejsza do ogarnięcia i najbardziej czasochłonna. Każdy kto zagra w tą grę staje się po takim seansie innym człowiekiem i może być pewny, że o żadnej innej grze planszowej nie powie że jest trudna. Tak się składa, że niektórym już znany Morth posiada egzemplarz tej wspaniałej gry. Długo się nosiliśmy z zamiarem zagrania w to i po wczorajszym spotkaniu nakamy na śląsku doszliśmy do wniosku że trzeba te plany wcielić w życie.

Jako iż partia potrafi zająć podobno nawet do 12 godzin, to wydaje mi się, że trzeba to rozegrać w wariancie dwudniowym. Pierwszego dnia należałoby zagrać jedną partię, w której będziemy poznawali grę (bo dla większości będzie obca) a drugiego dnia zagramy kolejną partię gdzie każdy będzie już wiedział o co chodzi i będzie jakieś większe planowanie itd. Z informacji organizacyjnych, które póki co mogę przekazać:
1. Termin spotkania: bliżej nieokreślony, do ustalenia z potencjalną szóstką zainteresowanych.
2. Lokalizacja: 99% Katowice, Śląskie.
3. Inne:
- Z bólem serca, ale gra jest na tyle zaawansowana i wymagająca, że zdecydowaliśmy się wprowadzić zakaz spożywania napojów alkoholowych.
- Przed przyjazdem OBOWIĄZKOWA będzie znajomość flmu instruktażowego oraz skanów instrukcji. Oszczędzi nam to czas i zwiększy satysfakcję z rozgrywki.

Póki co skład wygląda następująco:
- Morth
- Eikiczi
- Redrey
- Komimasa (tu prosiłbym o potwierdzenie, gdyż na sylwestrze dostałem informację, że jak dojdzie do grania w tą grę to przyjeżdżasz na 100% i nie wiem czy aktualne)

Jako iż gra jest sześcioosobowa a system tur jest trochę jak w niektórym znanych Cytadeli czy Cykladach (tj. konkretna akcja determinuje kolejność wykonywania tury), to gra pokazuje prawdziwe pie****nięcie w pełnej obsadzie.

Bardzo zależy nam na zagranie właśnie w sześć osób. A jeśli spotkanie wypali i zadowolenie z rozgrywki sięgnie zenitu to po ewentualnym zakupie dodatku być może w 8 osób. Dlatego wszystkich chętnych proszę o zgłaszanie się tutaj w temacie.

No i na koniec poglądowy opis przekopiowany ze strony Rebela:

Zniszczone imperium zostanie odtworzone. Ukryte siły z najdalszych głębin kosmosu przybędą powtórnie, by rzucić światu wyzwanie. Wojenna pożoga zaleje znany Wszechświat. Tajne przymierza, polityczne spiski i zbrodnicze plany ponownie zagrają najważniejszą rolę w korytarzach imperialnego miasta Mexatol Rex.

W roku 2005 Twilight Imperium powstanie ponownie.

Jeden z największych wydawców gier planszowych na świecie - firma Fantasy Flight Games (znana w Polsce m.in. z wydania Warcrafta, Gry o Tron, Citadels) - powstała w połowie lat 90'tych właśnie po to, by wydać pierwszą edycję gry Twilight Imperium.

Szalona popularność, jaką gra zyskała, pozwoliła wydawnictwu przekształcić się w światowego lidera. Pierwsza i druga edycja tej gry niemal przetoczyły się po świecie, powalając na kolana miliony ludzi, zdobywając fanów w najdalszych zakątkach. Twilight Imperium to symbol i filar Fantasy Flight Games, a dla wielu graczy jedna z najlepszych gier planszowych wszechczasów.

O czym to jest?

TI3 (Twilight Imperium 3 edycja) jest ekonomiczno-strategiczną, epicką grą planszową o budowaniu imperium i walce o władzę w czasach międzygwiezdnego konfliktu. Gracze przyjmują role przywódców zaawansowanych galaktycznych cywilizacji, z których każda pragnie zdobyć tron imperialny dla siebie poprzez walkę zbrojną, dyplomację lub dominację technologiczną. TI3 jest nie tylko potężną grą strategiczną, ale też grą w której krok po kroku buduje się imperium przy nieustających negocjacjach z innymi graczami.

Jak to wygląda?

Plansza składa się ze zmiennie układanych dużych żetonów, zawiera szczegółowo wykonane plastikowe figurki statków, setki kart i ogromny wybór opcji - w instrukcji znajdziesz wszystkie rozszerzenia i opcje, które kiedykolwiek byłby wydane dla pierwszej i drugiej edycji TI. Samo pudełko gry ma wielkość 31cm x 62cm!! (zobacz w Galerii poniżej zdjęcie porównujące je do dużego już pudełka War of the Ring).

Nowa, ulepszona 3 edycja oferuje znacznie szybszą rozgrywkę (bardziej dynamiczną, ale nie krótszą!) i pozwala graczom rozegrać całą partię z wypiekami na twarzy! O trzeciej edycji Twilight Imperium mówi się, że wyznaczy nowe standardy i szybko stanie się klasyką w nadchodzących latach.

Jak się w to gra?

W grze gracze prowadzą nie tylko wojny, ale także dbają o gospodarkę swoich planet, prowadzą negocjacje dyplomatyczne oraz badania naukowe. Wiele mechanizmów gry jest wzrorowanych na najlepszych grach planszowych na świecie, takich jak Puerto Rico czy Settlers of Catan.

Gra została stworzona przez Christiana T. Petersena - jednego z najbardziej utalentowanych amerykańskich autorów gier, znanego w Polsce głównie z bestsellerowej Gry o Tron.

Czy jesteś gotów stawić czoła tej dynamicznej, oferującej tyle możliwości grze? Czy jesteś w stanie poprowadzić swoją rasę do zwycięstwa?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.02.2016, 22:33 {2} przez Redrey.)
14.02.2016, 22:29
fuszioms Offline
Yonkou
*
Pirat

Liczba postów: 4,324
RE: Twilight Imperium - Spotkanie!
Myślę, że bym chętnie się zgłosił do tego przedsięwzięcia Big Grin

No i... trzeba zagrać w grę o tron! Tongue

[Obrazek: 2mhyet3.gif]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.02.2016, 23:07 {2} przez fuszioms.)
14.02.2016, 23:03
Ena Offline
Rak
*
Admirał

Liczba postów: 566
Też bym chętnie zagrała Big Grin Jest jeszcze miejsce?

[Obrazek: Ggca6ws.jpg]
14.02.2016, 23:28
Eikichi Offline
Yonkou
*
Pirat

Liczba postów: 2,348
No jeśli Komi potwierdzi chęć to byłaby nas idealnie szóstka.

[Obrazek: sygnajpg_qnexeaw.jpg]
15.02.2016, 00:20
Redrey Offline
Yonkou
*
Pirat

No nie sądziłem, że tak szybko pójdzie. Myślałem, że ten temat będzie wisiał tu nie wiadomo ile Tongue. Reklama na czacie dała radę Tongue. No to teraz tylko na Komiego czekamy.

15.02.2016, 01:06
Szczery Offline
Yonkou
*
Pirat

Liczba postów: 5,207
Jak następnym razem będę planował dłuższy pobyt w Katowicach, to się w tym temacie przypomnę, może akurat zebrałaby się znowu ekipa.

[Obrazek: THQjwD2.jpg]

15.02.2016, 01:14
Komimasa Offline
Ślimaczek
*
Admirał Floty

Liczba postów: 6,094
Wooo, no w końcu! Myślałem, że zapomnieliście i nic z tego nie będzie aż sam gry nie kupię i nie założę spotkaniaxd
Przyznam jednak, że średnio mi się widzi granie z Mortem za gnój jaki swego czasu zrobił, ale jak mus to mus.

Szkoda tylko, że właśnie mijają ferie, idealny czas na takie granie.

No i grę liczy się na tak wiele godzin przez element dyplomacji, który tam występuje. Jak będziemy sprawnie podejmować decyzje to powinno pójść sprawnie.

Niebieski fryz mamy i razem się trzymamy!
[Obrazek: tXwp6nO.png]

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.02.2016, 01:38 {2} przez Komimasa.)
15.02.2016, 01:29
Redrey Offline
Yonkou
*
Pirat

Dobra jak mamy ludzi, to można się zabrać za ustalanie ewentualnego terminu.
Z racji wszelkiego rodzaju prac, studiów itd. Myślę, że w grę wchodzą raczej tylko weekendy. Teraz pytanie czy wszyscy dadzą radę zrobić tak, żeby faktycznie dwa dni z rzędu w całości poświęcić na partię, czy raczej stajemy na jednym dniu i jednej partii, a n następną umówimy się na kolejny termin. Ja osobiście zagrał bym dwie, ale i jedna będzie na wagę złota.
Nie musi to spotkanie być na dniach, najlepiej jak każdy tu wypisze weekendy, w które mógłby wbić tak póki co z miesiąc w przód.

15.02.2016, 14:03
fuszioms Offline
Yonkou
*
Pirat

Liczba postów: 4,324
Ja jak skończę egzaminy i inne pierdoły się tu wpisze, teraz nie wiem nic, a jeszcze muszę ogarniać mimo sesji SC więc Big Grin xD

[Obrazek: 2mhyet3.gif]
15.02.2016, 15:19
Komimasa Offline
Ślimaczek
*
Admirał Floty

Liczba postów: 6,094
Na razie nic mi nie koliduje, także zawsze i wszędzie, aczkolwiek tylko weekendy. Również byłbym za dwoma partiami.
Co więcej w dużych miastach (na pewno w Krakowie) szukają ludzi do partyjki w TI, więc każdy z nas, przy odrobinie chęci jest w stanie zagrać w tę grę, przed właściwą partią, co na pewno wpłynie pozytywnie nie tylko na czas partii, ale i miodność rozgrywki, bo będziemy już wiedzieć, co i jak.

Tylko mówiąc "faktycznie dwa dni z rzędu w całości poświęcić na partię" masz na myśli wbijamy w piątek wieczorem, wyjeżdżamy w poniedziałek rano?
No i skoro w grę wchodzi 8-10 godzin gry, to będziemy grać na stole, czy na podłodze? Rodzi się pytanie, czy ktoś ma taki duży stółxd

Niebieski fryz mamy i razem się trzymamy!
[Obrazek: tXwp6nO.png]

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.02.2016, 16:12 {2} przez Komimasa.)
15.02.2016, 16:07

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | One Piece Nakama | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS