Aktualny czas: 23.09.2020, 01:45 Witaj! (LogowanieRejestracja)

Problem z kompem
Autor Wiadomość
Gociak Offline
Depressed muffin
Łowca Piratów

*
Liczba postów: 3,723
Dołączył: 16.01.2010
Skąd: AllBlue
Post: #21
RE: Problem z kompem
Nie wiem, GIMP i Sai jakoś mi nie podchodzą :<
Komp po formacie, ten sam problem co zawsze. Wszystkie stery zainstalowane. Póki co pierwsza rzecz, którą zauważyłam nie tak, to to, że mi się tnie przeglądarka. Idzie sobie gra flashowa na Flight Rising i wszystko się tnie okrutnie. Piszę teraz i litery wyskakują po kilka na raz, albo z opóźnieniem (i nie zwalać, że "e, wcześnie jest, wydaje ci się", bo wstałam o trzeciej rano, więc dla mojego organizmu to jakby południe było, bez przesady XD). Nie bardzo wiem, w czym rzecz. Flash uaktualniony, java też (nie, żeby chrome nie robił tego automatycznie), trochę nie wiem, o co jeszcze może chodzić? Jakiś sterownik nie załapał?

[Obrazek: 66HHUfX.png]
26.01.2015, 10:57
Return to top
xav92 Offline
Yonkou
Pirat

*
Liczba postów: 1,897
Dołączył: 26.01.2012
Skąd: Jaworzno/Kraków
Post: #22
RE: Problem z kompem
Hmm tak z samego opowiadania ciężko powiedzieć. Problem masz tylko z przeglądarką czy inne programy też się tną tak? Sprawdź może w menedżerze procesów jak dużo chrome ewentualnie inne programy procesora zżerają. Jeśli to sama przeglądarka to mógł na przykład jakiś plugin się doinstalować co dużo procesu ewentualnie pamięci flash zabiera.

Cytat:"Przez czynienie sobie dobra nawzajem, do dobra ogólnego." J. Kano
26.01.2015, 12:26
Return to top
Gociak Offline
Depressed muffin
Łowca Piratów

*
Liczba postów: 3,723
Dołączył: 16.01.2010
Skąd: AllBlue
Post: #23
RE: Problem z kompem
no właśnie sprawdziłam pluginy, widgety i inne dodatki, pousuwalam co mi niepotrzebne. Windows wciąż się aktualizuje, jak skończy, sprawdzę gry.
co zauważyłam jeszcze to zmiana tapety - mam włączoną opcję zmian tapet i wcześniej zmiana była płynna, a teraz tak jakby przeskakuja, jakby coś się zacinalo, jakby tam miała być animacja, ale komputer nie umiał jej przetworzyć, więc ją przeskakuje.
co do opisu - pamiętasz jak widzisz czyis pulpit przez teamviewera? no to coś jakby to, tylko na Twoim własnym.

ps: przepraszam za dziwną pisownię, z komórki piszę, nie mam w niej wszystkich słów

[Obrazek: 66HHUfX.png]
26.01.2015, 12:42
Return to top
xav92 Offline
Yonkou
Pirat

*
Liczba postów: 1,897
Dołączył: 26.01.2012
Skąd: Jaworzno/Kraków
Post: #24
RE: Problem z kompem
Sterowniki zgrywałaś z płytki czy z internetu ściągane? Mnie to wygląda na problem jak mówiłem z zajętym procesami procesorem lub pamięcią RAM (ale nie koniecznie musi być to). Windows tą samą wersję co wcześniej czy jakąś nowszą wgrywałaś? - póki co takie pomysły mi przychodzą do głowy gdyż nie ma styczności z komputerem to ciężko stwierdzić, zwłaszcza, że powodów owych problemów może być kilka różnych i ciężko na odległość stwierdzić, który może to być. Ewentualnie możesz spróbować wpisać problem w przeglądarkę google to może wyjdą jakieś odnośniki do forów gdzie ludzie mieli podobne problemy i inni im doradzali. Zazwyczaj tak można znaleźć dobre rozwiązanie Smile Powodzenia Smile

Cytat:"Przez czynienie sobie dobra nawzajem, do dobra ogólnego." J. Kano
26.01.2015, 13:55
Return to top
Gociak Offline
Depressed muffin
Łowca Piratów

*
Liczba postów: 3,723
Dołączył: 16.01.2010
Skąd: AllBlue
Post: #25
RE: Problem z kompem
Znaczy tak. Mój komputer to jest to coś. Można powiedzieć, że to nie jest zła rzecz, jak na laptopa, i na pewno nie powinien mieć takich zwieszek.
Z tego, co wszyscy mądrzy na różnych forach powiedzieli, to właśnie to, że pewnie sterowniki są źle dobrane. Co to znaczy - nie mam pojęcia. Próbowałam starsze sterowniki, nowsze, zaktualizowane i nie. Wciąż problem jest ten sam. Technicznie karta jest dobra. Dlatego wszyscy rozkładają tylko ręce. Gdzieś przeczytałam o BIOSie, że tam można jeszcze zmienić ze zmiennej karty na stałą i wówczas zwieszki się skończą, bo karty przestaną przeskakiwać. Nie wiem, czy to jest taki dobry pomysł, zważywszy, że karta Intela raczej nie jest stworzona do gier, a z kolei karta Radeona jakoś dziwnie nie wyrabia przy codziennych czynnościach (dlatego się wymieniają) ale jeśli po tym formacie znowu się zwieszą, to chyba spróbuję. Choćby do końca gry. Ostatecznie to kwestia resetu kompa i wejścia do BIOSu. (Nie zrobiłam tego jeszcze głównie dlatego, że poradę znalazłam w trakcie bojowania i nie miałam już na nią czasu.)
Tylko teraz to dziwne zwieszanie się doszło, co mnie trochę niepokoi. Task Manager twierdzi, że pamięć fizyczna jest wykorzystywana teraz w 33%, kiedy prawie nic nie mam włączonego. CPU z kolei to 0-1%. Więc raczej się nie przepracowuje. Hm. Nie instalowałam też jeszcze jakiejś strasznej ilości programów - podstawy tylko, peazip, chrome, kodeki, kmplayer. Prawdziwe obciążenie dopiero ma nadejść, jak zainstaluję znowu photoshopa i inne.

Też mi się wydaje, że komp nie wykorzystuje wszystkich swoich możliwości, ale nie jestem pewna, jak temu zaradzić. Kodeki ściągałam hurtem właściwie ze strony HP, dopasowane do mojego modelu i windowsa. Wszystkie poszły. Windows się (wreszcie) zaktualizował. RAM chyba nie potrzebuje kodeka?

[Obrazek: 66HHUfX.png]
26.01.2015, 15:43
Return to top
Ponury Offline
Yonkou
Pirat

*
Liczba postów: 2,908
Dołączył: 03.07.2013
Skąd: tan zapach?
Post: #26
RE: Problem z kompem
Wykorzystam ten temat...

Miałbym pytanie: Renstalowałem Win XP na swoim starym kompie i jest potrzebna aktywacja produktu. (Żeby nie było, już raz system był aktywowany). Wiem, że Microsoft już nie wspiera XP i nie można przez internet aktywować tylko telefonicznie trzeba...
Czy dało by się to jakoś obejść? Nawet, żeby mieć tą wiedzę w przyszłości jakby co.
Oczywiście piractwo jest złe itd... ;P

[Obrazek: Nowy_obraz_mapy_bitowej.jpg]
WYBIERZ WARTOŚCIOWE FRANKY!!!
18.12.2016, 15:01
Return to top
Uisper Offline
ლ(ಠ益ಠლ)
Tom's Workers

*
Liczba postów: 232
Dołączył: 04.09.2009
Skąd:
Post: #27
RE: Problem z kompem
Telefoniczna aktywacja nie jest taka zła, tam rozmawiasz tylko z botem. Piractwo nie jest tępione społecznie, wciąż uważam jednak, iż jest to po prostu kradzież, także na mnie w tym zakresie nie licz.
18.12.2016, 16:03
Return to top
Chlor Offline
Yonkou
Łowca Piratów

*
Liczba postów: 2,138
Dołączył: 01.04.2009
Skąd: Snajper Island
Post: #28
RE: Problem z kompem
Mam takie pytanko. Włączyłam swój nowy telefon. Ustawiam strefę czasową środkowoeuropejską, a on mi pokazuje godzinę 23:06. Jaka może być tego przyczyna?
Próbuję pytać męża, ale gra w Hotsa i mnie olewa <:

[Obrazek: sylw-sygn2.gif]
18.12.2016, 16:12
Return to top
Ponury Offline
Yonkou
Pirat

*
Liczba postów: 2,908
Dołączył: 03.07.2013
Skąd: tan zapach?
Post: #29
RE: Problem z kompem
Oczywiście wszyscy prawią mi morały, ale nikt nie powie czy istnieje jakiś LEGALNY sposób oprócz aktywacji telefonicznej...
Po za tym jaka kradzież???
Mam LEGALNY system, kupiony w LEGALNYM sklepie. ŻADNYCH OSZUSTW. Już raz aktywowałem, a podobno wystarczy system RAZ aktywować.

Chlor:
Chyba oprócz ustawienia strefy czasowej musisz też ustawić godzinę "ręcznie". Przynajmniej tak u mnie jest.

[Obrazek: Nowy_obraz_mapy_bitowej.jpg]
WYBIERZ WARTOŚCIOWE FRANKY!!!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.12.2016, 16:35 {2} przez Ponury.)
18.12.2016, 16:33
Return to top
Uisper Offline
ლ(ಠ益ಠლ)
Tom's Workers

*
Liczba postów: 232
Dołączył: 04.09.2009
Skąd:
Post: #30
RE: Problem z kompem
Ponury napisał(a):Już raz aktywowałem, a podobno wystarczy system RAZ aktywować.

W przypadku systemów operacyjnych Windows 8 w górę przy licencji OEM, klucz produktu przypisywany jest do płyty głównej komputera, dodatkowo wysyłany identyfikator na serwery Microsoftu, w tym wypadku nawet przy reinstalacji systemu na tym samym komputerze, klucz pobierany jest przez instalator automatycznie, co nie zmienia faktu, że podawanie klucza a aktywacja to dwie inne rzeczy i bardzo często i tak trzeba go później aktywować poprzez internet/telefon. Co do twojego problemu, innej metody nie ma, chociaż pierwsze słyszę, żeby Microsoft zablokował możliwość aktywacji przez internet, mogę się mylić gdyż dawno nie miałem styczności z XP. Jesteś pewien, że instalujesz odpowiednią wersję systemu? Taką, na którą masz klucz?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.12.2016, 16:54 {2} przez Uisper.)
18.12.2016, 16:54
Return to top




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Wymiana
One Piece Vampirciowo Fairy Tail Valid XHTML 1.0 Transitional Poprawny CSS!

Kontakt | One Piece Nakama | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa Nakama